HOME
Contact
Hoevevakantie reserveren
Hoeveproducten bestellen
HOME
Hoevewinkel producten
Hoevevakantie
Paardrijden
Ezeltochten
Beleven en doen
Boerderij
Levend erfgoed
Kempisch rund
Ardense voskop
Mechels hoen
Ukkelse baardkriel
Brakelhoen
Dassenaarde
Sfeerbeelden
Wegbeschrijving
Dieren te koop
Hoeveproducten
Opendeurdag
Natuurboerderij het Bolhuis
  • De voorouders van onze Brakels maakten reeds eeuwen geleden deel uit van het pluimvee dat door boeren rond hun boerderijen werden gehouden in de streek rond Nederbrakel en Oudenaarde. Later strekte het verspreidingsgebied van de Brakel zich uit van Noord-Frankrijk tot de Kempen.
  • Na de oorlog zorgde de invoer van hybride rassen ervoor dat de Brakel steeds meer in de verdrukking kwam. In 1971 was het erg gesteld met de Brakel in BelgiĆ«. Vanuit een handjevol dieren werd de Brakel terug opgebouwd tot een populair ras hier te lande.
  • De Brakel is een statig, fier en mooi landhoen dat gehard is en bestand tegen de wisselvalligheid van ons Belgisch klimaat. Ze zijn zelden ziek en met weinig tevreden. Een minimum aan verzorging, toezicht en onderhoud staat garant voor een dagelijks vers eitje.
  • Momenteel zijn er acht erkende kleurslagen bij de Brakels, zilver, goud, chamois, wit, zwart, blauw, blauwgezoomd en witgebloemd.
  • De meest voorkomende zijn de zilver en goudbrakel. Bij deze kleurslagen zorgt een strakke bandtekening tussen zwart en wit (zilver) of zwart en bruin (goud) voor een mooie tekening. De halskraag van de hen en de sierveren van de haan dienen zo zuiver mogelijk te zijn zonder zwarte stippen.

Natuurboerderij het Bolhuis....Asdonkstraat 49, 3294 Molenstede-Diest.... tel: 013 33 85 12....info@bolhuis.be